Tjejer kan också leka med dockor

Hur kom boken till?

Boken ”Tjejer kan också leka med dockor” kom till då jag var lärare på en skola som arbetade med genus. Jag hade fått utbildning i normkritisk pedagogik och var på jakt efter litteratur som ”vände på normen”. Det är en bra metod för att synliggöra normer och för att därefter kunna diskutera och ifrågasätta dem.

Jag hittade inga sådana böcker så därför beslutade jag mig för att skriva en själv.

Vad handlar boken om?

Boken handlar om Mindy, som är precis som alla andra flickor. Hon spelar hockey och tävlar om vem som kan rapa högst. Hon har en mjuk och pysslig pappa och en stark och bullrig mamma. Men Mindy har en hemlighet – hon leker med dockor.

Boken innehåller både ett förord och diskussionsfrågor att prata med barnen om efteråt. Vad det något i boken som kändes tokigt? Vad är det som gör att vi känner så egentligen? Och hur vill vi ha det?

Var hittar jag boken?

Boken ges ut av BetaPedagog och kan köpas både av privatpersoner och av skola/förskola.

Här hittar du boken

Lärarhandledning till förskola/Skola

Till skola och förskola finns också en gedigen och heltäckande lärarhandledning kring hur vi kan arbeta med genus. Den innehåller övningar att göra med personalen, kartläggningsmetoder, hur ni på olika sätt kan förändra verksamhetensamt aktiviteter/lektionsplaneringar med koppling till målen i läroplanen. Boken och handledningen är skriven för förskola och lågstadium.

10426538_10153241614310380_5069072396809452899_n