”Men det ÄR ju skillnad mellan könen”

Ibland när vi pratar om genus möter vi de som säger ”Men det ÄR ju skillnad mellan könen”. Och jag blir alltid lika förvånad. För jag har inte hört någon som säger att det inte finns någon skillnad mellan pojkar och flickor?

Vi ser ut på olika sätt. Och tanken med genus är inte att ignorera biologiska skillnader. Det är inte att göra alla likadana. Det är att ge alla samma möjlighet – att vara olika.

Genus är att alla ska få möjlighet att vara precis den de vill och mår bra av. Genus är att se till individen snarare än till könet.

Jag diskuterade genus med en läkare och forskare igår. Hon är förstås mycket kunnig inom det biologiska området och berättade om en forskningsstudie som gjorts. Forskningsstudien visade att det finns skillnad mellan könen, även i beteendet.

Studien var utförd med pojkar, flickor och flickor som fått mycket manligt hormon i sig under graviditeten. Barnen var 4 år. De fick fritt välja om de ville leka med en docka (en ”flickleksak”), en boll (en ”neutral” leksak) eller en bil (en ”pojkleksak”). Det visade sig att flickorna utan manligt hormon valde dockan och att flickorna med manligt hormon och pojkarna valde bilen.

Därmed kunde forskarna se att det är skillnad på pojkar och flickor, också i intressen och beteenden. Bilen är en pojkleksak och dockan en flickleksak.

– Men, undrade jag, vad var det med bilen som lockade? Var det själva bilen? Eller var det något med rörelsen? Om vi säger att experimentet hade gjorts med en rosa liten dockvagn och med en actionfigur snarare än en bil och en docka, hade pojkarna då valt det vi såg som ”pojkigt” och flickorna det vi såg som ”flickigt”? Eller hade de valt tvärtom?

Forskaren sa att det skulle vara mycket intressant att undersöka och att hon trodde att det var mycket möjligt att pojkarna och flickorna med det manliga hormonet då skulle ha valt dockvagnen och flickorna utan det manliga hormonet skulle ha valt actionfiguren.

Så vad visar det här oss egentligen? Att bilar är en pojkleksak och dockor en flickleksak? Eller att pojkar av någon anledning tycker om att hålla i något som de kan dra fram och tillbaka medan flickor tycker om att pilla med någonting?

Självklart finns det skillnader mellan pojkar och flickor. Men vi behöver vara försiktiga med vad vi lägger i de skillnaderna. Och det är när vi låter de skillnaderna definiera vem någon är eller ”bör vara” som vi hamnar fel.

Du ska få vara tjej och leka med dockor, ha rosetter och puffärmar och du ska få vara kille och göra precis samma sak – om du vill. Hela världen ska vara öppen för dig, inte enbart halva. Du ska få vara du, inte enbart ditt kön.

Det är genus.

2 reaktion på “”Men det ÄR ju skillnad mellan könen”

  1. Bra formulerat! Men en sak tänkte jag på vad gäller den nämnda studien: fyraåringar är ju inga oskrivna blad, de har hunnit präglas väldigt mycket av samhällets och vuxnas normer och är i många fall väldigt medvetna om vad som anses passa pojkar respektive flickor. Så det blir nästintill omöjligt att dra några slutsatser om vad som skulle vara typiskt för endera kön i en sådan studie!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>