Into the woods – en bakåtsträvande saga

Igår var jag och en kompis på bio. Vi såg fram emot att se Disneys ”Into the woods”, en musikalsaga där Rödluvan, Askungen, Rapunsel och Jack (från Jack och bönstjälken) möter varandra djupt inne i skogen. Det skulle bli spännande att se Disneys tolkning av karaktärerna i en modern tid.

Men vilken besvikelse.

Filmens handling går ut på att en bagare och hans fru ger sig av in i skogen för att leta reda på fyra föremål de behöver för att bryta en förbannelse som har gjort dem barnlösa. De behöver gult hår från Rapunsel, en guldsko från Askungen, en röd kappa från Rödluvan och en vit kossa från Jack.

Efter ett tag ser allt ut att ordna upp sig. Askungen får sin prins, Rapunsel blir räddad undan häxan på en annan prins vita springare, bagaren släpper ut Rödluvan från vargens mage och han och hans fru får en bebis.

Tycker du att könsrollerna låter stereotypa? Det här är ingenting mot vad som kommer…

En jätte klättrar ner från himlen på en stor bönstjälk och alla grips av panik. Rödluvans mamma och mormor försvinner, Jacks mamma likaså. Bagaren (som egentligen inte vill att hans fru ska vara ute i skogen eftersom det är farligt) sveper sin halsduk omkring sin frus hals och de går åt varsitt håll för att leta.

Bagarens fru (det är alltså hennes namn i sagan) råkar träffa prinsen som är gift med Askungen. Prinsen undrar hur hennes man kunde låta henne gå själv i skogen. Hon säger att det var hennes eget beslut. Prinsen blir tänd på hennes mod och säger att han vill ha henne. Hon säger nej. Nej, nej och nej. Prinsen jagar efter henne och kysser henne. Hon säger nej igen. Efter tre motvilliga kyssar kommer hon plötsligt på att hon visst vill kyssa prinsen. M m mmmm. Vad lite envist tjat och sexuellt ofredande kan göra en ordentligt sugen!

Efter kyssarna kastar sig prinsen upp på sin häst för att döda jätten. Bagarens fru sjunger en solosång om vilka samvetskval hon känner medans prinsen rider iväg, glad i hågen. I slutet på sin solosång ramlar bagarens fru ner från en klippavsats och dör. Tragiskt. Men hon var ju faktiskt otrogen. Så hon fick trots allt vad hon förtjänade.

Samtidigt har bagaren hittat Askungen i skogen. Han tar henne under sitt beskydd. De träffar Jack och Rödluvan i skogen och Jack berättar att han sett att Bagarens fru är död. Bagaren lämnar sin bebis till Askungen. Bebisen skriker nämligen när han håller honom, bebisen vill bara vara med sin mamma säger Bagaren. Så det är tur att Askungen finns där, hon är ju trots allt kvinna och har barnavaggande i generna. Självklart tyr sig bebisen mer till en fullt främmande kvinna än till sin pappa.

Jack, Rödluvan, Askungen och bagaren gillrar en fälla för jätten och dödar den.

Askungen träffar på sin prins i skogen. Hon har förstått att han varit otrogen och berättar att hon är ledsen. Prinsen säger att han är fostrad till att vara charmerande, inte ärlig. De gör slut och han rider obekymrat vidare mot nästa jungfru.

Jack och Rödluvan flyttar in till Bagaren eftersom deras släktingar omkom i jätte-attacken. Jack säger till Askungen att hon också får bo med dem. Askungen (som fortfarande har bagarens bebis i sina armar) ler mot bagaren och säger ”Ja, jag skulle gärna sköta ditt hushåll. Det finns stunder då jag faktiskt njuter av att städa.”.

Och så levde de lyckliga i alla sina dagar.

ittw

Se den om du känner för att bli riktigt, riktigt provocerad någon dag.

2 reaktion på “Into the woods – en bakåtsträvande saga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>